Hoe moet ik dingen downloaden via die Nieuwsgroepen?

Mail en het World Wide Web zijn de meest bekende onderdelen van Internet, toch is er nog veel meer te vinden. Nieuwsgroepen bijvoorbeeld, discussiefora die even oud zijn als het Internet. De nieuwsgroepen, of Usenet zoals de officiële naam luid zijn bedoeld om iedereen met iedereen informatie te kunnen laten uitwisselen.

Wat is Usenet of nieuwsgroepen?

Usenet is verzameling van verschillende discussie groepen welke we ook wel nieuwsgroepen noemen. Deze groepen kan je zien als een soort massamailadressen welke iedereen kan ophalen. En zo’n nieuwsgroep-post kunnen zowel tekst als wel binaire bestanden bevatten tekst incl. een bijlage) net als bijvoorbeeld een mailtje. Op dit moment zijn er meer dan 30.000 actieve nieuwsgroepen waar per dag velen miljoenen artikelen in gepost worden.

Tekst of data?

Nieuwsgroepen zijn in twee belangrijke categorieën in te delen, de tekst groepen en de binaire groepen. De tekst groepen is voor een gemeenschap als bijvoorbeeld motorrijders, vissers of andere mensen die dezelfde interesse hebben en elkaar door middel van tekstberichten “mailtjes”) elkaar op de hoogte stelt. De binaire groepen zijn louter bedoeld om data te downloaden en is dus voor de meeste mensen interessant.

Mocht je interesse hebben in een tekst nieuwsgroep dan kan je deze vrij eenvoudig uitlezen via Outlook Express en is dit stukje tekst eigenlijk niet voor je bedoeld.

Met welk programma?

Tekstnieuwsgroepen via Outlook Express, maar wat dan met de binaire groepen? Deze kan je downloaden met allerlei verschillende programma’s. Tot voor kort was GrabIt laagdrempelig en eenvoudig, maar tegenwoordig moet je betalen om hiervan gebruik te mogen maken. Newsleecher is de volgende aanrader maar ook niet gratis. Maar een handig iemand kan hier vast wel iets op verzinnen of gaat wat betalen? In ieder geval kan je in de proefperiode uitgebreid oefenen met het downloaden van de binaries.

Via welke server?

De nieuwsgroepen hangen niet ergens rond op internet, maar kan je vinden op nieuwsgroepservers die elkaar up to date houden. Over de hele wereld zijn er werkelijk milioenen, sommigen betaald en sommige gratis. Standaard is aan te raden om bij je provider te kijken welke nieuwsserver gebruikt wordt, deze is gratis en het dichtsbij waardoor ook snel. Betaalde nieuwsgroepservers leveren wel betere diensten. Op een nieuwsserver komt bijzonder veel data te staan enkele terabytes aan allerlei interessante en minder interessante artikelen. Om de ruimte binnen de perken te houden schonen de servers oude postings. Op betaalde servers doen ze dit gemiddeld pas na een maand, op gratis nieuwsgroepservers bij providers soms al na 4 dagen. Let hier op. Kijk op de website van je provider onder F.A.Q. Frequently Asked Questions) of help wat de naam van je server is.

Welke groepen, wat voor data?

Als je de nieuwsserver hebt ingesteld dan kan je groepen downloaden. Er zijn een heleboel verschillende soorten, van plaatjes van Teletubbies verzamelaars tot aan complete DVD-images of de nieuwste games. Haal de lijst op van de server en sorteer op hoeveelheid posts. Zo krijg je de meest populaire groepen op je server bij elkaar boven of onderaan) in de lijst en met de rechtermuisknop en het menuutje kan je jezelf abbonneren op de groep. De naam spreekt meestal wel voor zich wat voor berichten er in worden gepost.

Hoe download je nou?

Dat hangt een beetje van je programma af. Meestal moet je het selecteren en dan ergens op een knop voor downloaden drukken. Meestal is het maximum van de te posten bericht ongeveer 5Mb en als je dus een film wilt downloaden heb je een uitdaging. Films, grote muziekbestanden enzo zijn opgedeeld in allerlei verschillende stukjes. De meeste mensen doen dit met een zip-programma als Winrar. Dit doet vrijwel hetzelfde als Winzip wat de meesten vast wel kennen) maar kan ook een ingepakt bestand over verschillende stukken delen. Als je als voorbeeld een film van 700 Mb opdeelt in stukjes van 5Mb heb je dus 140 verschillende posts in de nieuwsgroep die samen een film zijn. Als je alle 140 posts geselecteerd en gedownload hebt dan staan de bestandjes op je harde schijf en kan je het eerste archief of zip-) bestand openen en dan pak je automatisch de film uit alle bestandjes uit. Dan heb je weer 1 groot bestand en kan je alle kleine stukjes weggooien.

Het zou kunnen dat er een bestandje verloren gaat en dan kan je het geheel niet meer uitpakken. Je hebt tenslotte elk bestand nodig omdat dit onderdeel van het geheel is. Het zou kunnen dat degene die de film upload een foutje heeft gemaakt of dat er op de server een post verdwenen is. Dan heb je 134 bestandjes en dan mis je er zes…. Dat is behoorlijk lastig want je hebt er niets aan. Het is alles of niets. Hier is ook een oplossing voor gevonden en noemen ze PAR bestanden. Door PAR of PAR2 bestanden mee te sturen voorkom je dat door de vermissing van enkele files de film onbruikbaar wordt omdat de PAR2) bestanden elk willekeurig bestand van de ingepakte film kan vervangen. Mocht je bestandje 2 of bestandje 121 missen kan dit beiden met hetzelfde PAR2) bestand gerepareerd worden. Het geldt wel dat voor elk kapot of vermist bestand je een PAR2) bestand moet hebben. Het is dus niet zo dat je 4 bestanden mist en deze met 2 PAR2) bestand opvangt. Het moet altijd 1 op 1 zijn. Dit repareren kan je met een PAR programma doen, een populaire is Quickpar.

Slot

Dit is zo’n beetje alles wat er nodig is om een beetje fatsoenlijk een film, muziekalbum, software of DVD-image te downloaden van nieuwsgroepen. Je kan het zo gek niet maken of je kan er een nieuwsgroep voor vinden. Iets om te onthouden; Bij Kazaa kon je op zoek gaan, maar hier ben je afhankelijk van iemand die wat aanbied en dit is meestal maar een paar dagen te downloaden. Populaire dingen worden natuurlijk door meerdere mensen gepost, maar het is niet dat je die ene speciale cd van de Beatles of die ene zwart-wit film even makkelijk kan vinden. Je kan natuurlijk wel altijd een verzoek neerleggen of iemand het wilt posten.

Samengevat;

Voordelen van binaries nieuwsgroepen ten opzichte van Kazaa:
• Hogere snelheid, het is mogelijk om de volledige snelheid van je internetverbinding te halen.
• Groter aanbod.
• Niet afhankelijk van andere gebruikers om te kunnen downloaden.
• Minder zooi, Kazaa wordt overspoeld door neppe bestanden en virussen.

Nadelen van binaries nieuwsgroepen ten opzichte van Kazaa:
• Iets moeilijker en uitgebreider om te leren (maar daar heb je deze site juist voor )
• Je moet er wat sneller bij zijn, bestanden blijven niet oneindig op een nieuwsserver staan.

Programma’s

Ik zal hier even een paar programma’s neerzetten die de moeite van het nakijken waard zijn.

Dit was een soort introductie, zie hier voor een gedetailleerde tutorial in het Nedelands
Quickpar
, een PAR2) programma, om te checken, repareren of PAR bestanden aan te maken
NewsLeecher, een download programma, niet gratis, maar wel mooi
WinRAR, HET zip programma bij downloads van nieuwsgroepen, kan meer en kan meer formaten aan.
Daemon-tools, Een virtual cd/dvd-rom emulator, dit programma simuleert een cd/dvd speler waaraan je een DVD of CD image kan koppelen waardoor het lijkt alsof ie in je speler zit