Voor- en nadelen van skileraar zijn

Met kleine NancyIk ben eventjes terug in Nederland en meteen kan ik de balans op maken van mijn maand in Oostenrijk waar ik als skileraar rond liep. Laat ik voorop stellen dat het een geweldige ervaring is om in de sneeuw rond te lopen, elke dag te après-skien en mensen te vermaken. Het is ook iets wat goed bij me paste! Maar elk voordeel heeft zijn nadeel en ik zal eens poging wagen deze op een rijtje te zetten. Let op dat dit een heel subjectief verhaal is. Alhoewel ik denk dat deze voor- en nadelen gelden voor veel plekken betekent dit niet dat het overal zo is! Als je zelf er over denkt om skileraar te worden voor een periode heb ik 1 tip, Goed informeren!

Ik begin met de nadelen omdat ik positief wil eindigen 😉

Nadelen:
Het leven in een wintersportgebied is duur.
Gelukkig kregen wij als skileraren een “Schilehrer Rabatt” oftewel korting, maar toch brand je behoorlijk door je geld heen. Of je moet elke dag thuis zitten, maar dat is erg saai. Als je een lange tijd in het buitenland zit dan is het slim om een lokaal pre-paid nummer te nemen. Maar contact met Nederland blijft helaas duur. Gebeld worden is nog het goedkoopst, op het moment van schrijven is dat 18 cent/minuut.
Je bent een publiek figuur.
Voor sommigen is dit altijd een voordeel, maar er kleven ook nadelen aan. Ik heb een paar keer gehad dat mensen nieuwsgierig zijn wat je aan het doen bent op internet en proberen mee te kijken. Op het moment dat je persoonlijk problemen met iemand hebt kan dit je baan kosten als dit uit de hand loopt. Als je niet in de lerarenkleding loopt, dan word je vaak nog steeds herkend als skileraar.
Je moet veel of niet werken.
Afhankelijk van de drukte is het hollen of stil staan. Of je draait zes uur per dag zonder pauzes, zeven dagen in de week of je hebt dagen helemaal geen werk en zo geen inkomsten. Dit is niet een enorm nadeel, maar ik heb skileraren gehoord die snakken naar een vrije dag.
Geen, weinig of slecht internet.
In veel wintersport gebieden zie ik mensen, die daar werken, internetten in een hotellobby, bar of iets dergelijks. Als je geluk hebt dan hoef je hier niet voor te betalen, maar meestal kost het geld. Als het een publieke WiFi is dan moet je het waarschijnlijk delen met veel mensen en is het vaak traag. Skypen is dan al snel geen optie meer.
Lesgeven moet je niet onderschatten!
Goed lesgeven is moeilijk ook al beheers je goed de stof van hetgeen waarin je lesgeeft. Je moet het in een andere taal kunnen overbrengen, in mijn geval was dat Engels en Duits. Je hebt talentjes, hopeloze gevallen en een hoop niveaus daartussen. Je kunt niet te snel gaan, want dan blijven mensen achter en niet te langzaam, want dan vervelen mensen zich. Het is moeilijk de hele groep geïnteresseerd te houden. Soms moet je tegen iemand zeggen dat de wintersporten niets voor ze is, terwijl ze net een hoop geld hebben betaald voor hun vakantie.
Lesgeven aan kinderen kost een hoop geduld!
Veel kinderen onder de vijf a zes zijn erg gehecht aan mama en pappa en laten dit soms de hele dag horen door te huilen en dan moet jij ze bezig houden en/of oppeppen. Dit vergt een hoop geduld! Het is wel een kick om zo een kind toch vrolijk te krijgen en te leren skiën, dus of het echt een nadeel is?
Je verdient niet veel geld en als je ziek bent of geen werk hebt verdien je niets.
Dit is een gevaarlijke kreet, het hoeft namelijk niet altijd zo te zijn. Bij onze skischool was dit wel het geval. Als je handig met je geld omgaat hoeft dit geen probleem te zijn. Wat wel een probleem kan zijn is dat thuis de vaste lasten door gaan.
Leuke mensen die op vakantie zijn blijven maar een week of een weekend.
Soms heb je best leuke gesprekken met mensen of tref je mensen die er een feestje van maken en die gaan na een aantal dagen alweer weg. Dat is best jammer.
Als het slecht weer is moet je ook werken
Als het regent op de piste, als je de piste niet meer van de lucht kan onderscheiden of als het flink sneeuwt moet je werken. Mensen hebben geboekt en willen graag waar voor het geld en zo kom je drijfnat van de piste af.

Ben je al afgeknapt op skileraar zijn?
Nee toch, want de voordelen zijn véél beter!

Voordelen:
Het is onwijs gaaf om een skigebied als werkgebied te hebben.
Je bent lekker buiten bezig, je hebt een prachtig uitzicht en het is een genot om er te werken.
Het geeft mij een kick om mensen die nog niets kunnen in een week te leren skiën.
Mensen komen aanlopen met de handel vol ski’s en stokken en je ziet direct dat het absolute beginners zijn. Na 2 à¡ 3 dagen kunnen ze skiënd van de berg af, zijn ze trots op zichzelf en hebben plezier in skiën. Daar heb jij dan voor gezorgd!
Elke dag is het après-ski.
Iedereen daar is op vakantie en het is er dus altijd feest. Je zit dus continue in een wolk van positiviteit. Je zou er bijna alcoholist van worden!
–  Als je vrij bent, dan ben je op wintersport.
Even niet werken betekent het dat je zelf kan skiën en lekker op vakantie bent. Je bent er ook een lange tijd en zo leer je het gebied om je heen goed kennen en kan je de leukste plekjes opzoeken (Zoals de Kristallhütte)
Je bent omringt met mensen die jouw sport beoefenen en je kan zelf veel oefenen.
Wil je beter leren skiën of snowboarden dan ga je met een collega mee en leer je van elkaar. Als we met allerlei leraren op pad gaan sta je ook niet de hele tijd op elkaar te wachten. Iedereen kan goed skiën/boarden en knallen naar beneden. Dit keer ga je niet na een week net als het lekker gaat weer naar huis. Je bent er veel langer en zo leer je veel dingen!
Je leert heel veel mensen kennen en de vervelende mensen zijn snel weer weg.
Je zit in een team van leraren en je leert ook een hoop andere mensen buiten je ski-school die er werken kennen. Hier kunnen leuke vriendschappen ontstaan en door de bovengenoemde wolk van positiviteit zijn mensen waar je normaal niet mee op kan schieten ook gewoon gezellig. Als je vervelende gasten tegen komt zijn ze na een week of weekend weer weg 😉
Je krijgt veel korting op van alles: “Schilehrer rabatt”
Als je even niet werkt en zelf een skipas moet kopen kan dat tegen 20% van de normale prijs. Als je kleding, ski/snowboard spullen moet kopen krijg je ook al 10 procent en soms zelfs 30 à¡ 40 procent korting. Eten en drinken krijg je ook redelijk wat korting op en maakt het geheel iets beter te betalen.
Je leert de mensen en het gebied goed kennen.
Het dorp en de mensen die er in wonen en werken leer je kennen. Zo ken je alle gezellige kroegjes, disco en kan je meer uit je verblijf halen. Als vakantiegast blijf je toch een beetje in het duister tasten.
Mensen nemen je meteen serieus, je hebt wat aanzien.
Dit klinkt als een raar voordeel, maar er is een groot verschil tussen skileraar pak aan of uit. Omdat je een tijdje ergens bent vallen dingen op en geef je soms tips aan of heb je commentaar op andere mensen. Als je je skileraar pak aan hebt waarderen mensen je opmerkingen (enigszins), als je in gewone kleding bent kijken mensen eerder geërgerd en vinden je maar vervelend. Anke heeft dat leuk in een tekening verwoord: Pakje aan, pakje uit.
Je kan mensen wat makkelijker aanspreken.
Door  je skipak of jouw baan heb je wat makkelijker contact met mensen in de kroeg. Bij de dames hoeft je openingszin wat minder origineel te zijn en bij de mannen zijn ze geïnteresseerd in een gesprek met een skileraar. Eerlijk is eerlijk, ondanks de vooroordelen naar skileraren, vindt men het wel gezellig om met eentje te kletsen.

Zo. Ik zal vast een hoop vergeten. Het was een geweldige ervaring en zal ook een leuke ervaring zijn nog straks twee weken in April. Volgend jaar doe ik het weer 🙂